De Chinese kunstenaar en dissident Ai Weiwei krijgt toch een Brits visum voor zes maanden. De minister van Binnenlandse Zaken Theresa May heeft daar persoonlijk opdracht voor gegeven.

Dat meldt de BBC.

May bood haar excuses aan en draaide de beslissing van haar departement terug om Weiwei een visum voor zes maanden te weigeren. De formele reden voor de weigering was dat hij in zijn visumaanvraag zou hebben gelogen over detentie in zijn vaderland. Hij mocht niet langer dan drie weken in Groot-Brittannië blijven.

De 57-jarige Weiwei kreeg vorige week na vier jaar zijn paspoort van de autoriteiten in Peking terug. Het werd hem afgenomen nadat hij in 2011 werd gearresteerd. Hij is donderdag naar Duitsland gereisd waar zijn zoon woont.

Tentoonstelling

De kunstenaar wil naar Groot-Brittannië omdat vanaf 19 september een tentoonstelling van zijn werk in Londen wordt gehouden, in de Royal Academy of Arts.

Volgens Weiwei was hem door de Britse autoriteiten verteld dat hij een "veroordeling" niet had gemeld. Hoewel hij heeft vastgezeten, is hij nooit in staat van beschuldiging gesteld of veroordeeld. Hij werd vastgezet vanwege belastingontduiking en bigamie.

Een woordvoerder van het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken verklaarde dat Weiwei een brief had ontvangen met onder andere "excuses voor het veroorzaakte ongemak''.