Het plan van kunstenaar Damien Hirst om het dorp Ilfracombe in het Engelse district North Devon uit te breiden met een wijk met 750 huizen, is goedgekeurd door raadsleden van het dorp. 

Planologen zien brood in het project dat voor werkgelegenheid zou zorgen en mooie reclame zou zijn voor de streek. Dat schrijft de BBC donderdag.

Het duurt volgens de ontwikkelaars tussen de tien en vijftien jaar om het project te realiseren. De bedoeling is dat 10 procent van de huizen voor gemiddelde inkomens betaalbaar moet zijn.

De Britse Hirst wil de huizen neerzetten op het land Winsham Farm, dat hij tien jaar geleden kocht. Naast woonhuizen is Hirst van plan ook ziekenhuizen, kantoren, scholen en speeltuinen te bouwen.

De bouw van de wijk zorgt voor een populatiegroei van twintig procent, zegt een van de raadsleden tegen de omroep. "Daardoor wordt het dorp zichtbaar, in het bijzonder voor winkels en de hoofdstraat en dat is belangrijk." Critici beweren dat het plan een ramp is voor de natuur.

Zwangere vrouw

Hirst doneerde vorig jaar een gigantisch bronzen beeld van een zwangere vrouw aan Ilfracombe. Het twintig meter hoge beeld staat aan de pier en kijkt uit over de haven. Het dorp heeft het beeld twintig jaar lang in bruikleen gekregen, waar de dorpelingen niet onverdeeld enthousiast over waren.

De 49-jarige Hirst is een van de rijkste kunstenaars. Hij is een van de leden van de Young British Artists-groep. Bekende werken van Hirst zijn onder meer de in aquaria geconserveerde dieren en een met diamanten ingelegde schedel getiteld For the Love of God.