De veiling van een zeldzaam manuscript van Mozart moet ruim zeshonderdduizend euro opleveren. Een joodse muzikant nam de bladmuziek van Mozart mee uit Duitsland op de vlucht voor de nazi's. 

Mozart componeerde het stuk Kyrie in C Groot toen hij 17 jaar oud was. De vijf kantjes van Mozart worden op 20 mei in Londen geveild, schrijft de Britse krant The Telegraph maandag.

De joodse muzikant Rudolf Götz maakte in 1938 plannen om Duitsland uit te vluchten. Hij wist dat geld zou worden geconfisqueerd door de autoriteiten en besteedde zijn laatste centen aan het manuscript van Mozart. Hij nam het mee naar Zuid-Amerika, maar zonder titelpagina om de herkomst geheim te houden. Het schip met de titelpagina en de rest van de bezittingen aan boord zonk bij een torpedo-aanval.

Götz' 98-jarige dochter verkoopt het manuscript en wil dat het terugkeert naar Europa. Ze vindt Zuid-Amerika een 'rare plaats' voor een manuscript van Mozart. De familie heeft het stuk ook aangeboden aan het Mozart Museum in Salzburg, maar dat had niet genoeg geld.