Een porseleinen Chinees kopje heeft dinsdag bij een veiling in Hongkong 281 miljoen Hongkong dollar (26 miljoen euro) opgebracht. 

Het is volgens veilinghuis Sotheby's het hoogste bedrag dat ooit op een veiling voor een Chinees kunstwerk is betaald.

Op het kopje uit de 15e eeuw met een doorsnee van ongeveer 8 centimeter staan een haan, een hen en hun kuikens afgebeeld en het wordt daarom het 'kippenkopje' genoemd.

De dieren zijn een zinnebeeld van de Chinese keizer, de keizerin en hun onderdanen. De eigenaar was de hoogbejaarde, op de Filipijnen geboren zakenman Stephen Zuellig. De koper, die door Sotheby's niet bij naam is genoemd, bracht zijn bod via de telefoon uit. Toen de veilingmeester het record meldde, brak spontaan applaus uit.

Halsketting

Bij dezelfde veiling ging de 'Hutton-Mdivani', een halsketting met 27 gepolijste stenen van jade uit de Qingdynastie (rond 1644-1911), voor omgerekend 19,6 miljoen euro onder de hamer. Het befaamde juweliershuis Cartier voorzag de halsketting in 1933 van een sluiting van robijnen en diamanten.

Barbara Woolworth Hutton, de zeer vermogende erfgename van winkelketenstichter Frank Winfield Woolworth, droeg het sieraad bij haar huwelijk in 1933 met Alexis Mdivani, telg uit een aristocratische Georgische familie.

Bekijk beelden van de veiling: