Wie Ramses Shaffy, de tentoonstelling bezoekt, waant zich even in het leven van de beroemde chansonnier (1933-2009). De tentoonstelling is vanaf vrijdag open voor het publiek.

Zijn enorme vleugel, kleurrijke kostuums, vele briefjes die hij aan zangeres Liesbeth List stuurde, aquarellen van zijn hand die nooit eerder te zien waren. 

"Ramses lijkt er net te zijn weggelopen'', zei conservator en samensteller Hans van Keulen donderdag bij de preview van de expositie in de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

Veel van Shaffy's eigendommen worden voor het eerst tentoongesteld. Ze komen uit zijn woonhuis en uit de archieven van onder meer filmmuseum Eye en het voormalige Theater Instituut Nederland.

Jeugd

Ook de pleegfamilie waar de chansonnier een deel van zijn jeugd doorbracht, heeft enkele voorwerpen voor de tentoonstelling beschikbaar gesteld, evenals zangeres Liesbeth List. Zij was ook bij de preview.

"Ik kom gewoon bij hem thuis hier'', was haar eerste reactie bij het zien van de expositie, die vanaf vrijdag tot en met 1 juni te zien is. "Ik ben zo blij dat dit gebeurt. Die man was zo'n bijzonder fenomeen, die mag niemand vergeten.''

Aangezien List zoveel met Shaffy heeft samengewerkt, gaat de tentoonstelling ook een beetje over haar. "Een hele eer'', zei ze.

Shaffy is bekend van klassiekers als Sammy, We zullen doorgaan en Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder. De tentoonstelling laat ook zijn carrière als acteur en kunstenaar zien.

"Het is een biografische tentoonstelling geworden vanaf zijn jeugd tot aan zijn dood'', aldus Van Keulen. Ondanks dat volgens hem veel materiaal verloren is gegaan, omdat Shaffy's woonboot in 1980 zonk en hij een keer failliet ging, is de expositie zeer compleet geworden.