De vermeende Britse kunstvervalser Bill Harbord heeft tot buiten de landsgrenzen van Groot-Brittannië voor ophef gezorgd. 

Volgens experts produceert de 82-jarige man zoveel vervalsingen van bekende werken, dat het vertrouwen in de kunstmarkt schade oploopt. Dat berichtte de Britse krant The Telegraph dit weekeinde.

De werken van Harbord zouden voor leken nauwelijks van echt zijn te onderscheiden. Ze zijn voorzien van valse handtekeningen van de kunstenaars en komen met officieel ogende zegels.

Volgens experts verdiende de Britse maker de afgelopen tientallen jaren honderdduizenden Britse ponden met zijn praktijken.

Kurt Schwitters

De stroom aan vervalsingen die op de markt komt, is ook Duitse musea een doorn in het oog. Volgens het gezaghebbende Sprengel Museum kan de vervalser in verband worden gebracht met talloze werken die zogenaamd afkomstig zijn van de Duitse artiest Kurt Schwitters.

''Ik ben heel boos dat ze de naam van Schwitters gebruiken om geld te verdienen. Zo beschadigen ze zijn reputatie'', klaagde het hoofd van het Schwitters-archief van het museum.

Origineel

Hardbord houdt zelf vol nooit te hebben gezegd dat zijn werken echt zijn. ''Denken klanten nou echt dat ze voor zo'n prijs een origineel kunnen kopen?'', schamperde hij in The Telegraph.

De werken van Hardbord zouden omgerekend voor enkele tientallen tot honderden euro's over de toonbank gaan, een fractie van de prijs die voor authentieke werken van veel kunstenaars betaald moet worden.