Job Cohen speelt PvdA-coryfee Joop den Uyl in een toneelstuk over de positie van Molukkers in Nederland.

Dat zei Cohen tegen de lokale omroep van Amsterdam AT5.

Zijn tekst is de regeringsverklaring die toenmalig premier Den Uyl uitsprak nadat een trein die de Molukkers in 1977 bij De Punt hadden gekaapt door militairen was bestormd. 

De voorstelling gaat voornamelijk over wat aan de kaping voorafging. "Het is een bijzondere tekst", zei Cohen over de regeringsverklaring.

"Hij wist van te voren dat het mensenlevens zou kosten als de trein op deze manier bestormd moest worden. In zijn tekst komt nog een keer tot uitdrukking dat hij voorziet wat voor enorme consequenties dat ook heeft voor de Molukse gemeenschap."

Stadsschouwburg

De voorstelling wordt in het weekeinde van 8 en 9 februari opgevoerd in de Stadsschouwburg. Naast Cohen spelen onder meer Pieter Hilhorst, Maartje van Weegen en wethouder Carolien Gehrels mee.

De trein die op weg was van Assen naar Groningen werd op 23 mei 1977 bij De Punt in Drenthe gekaapt. De hoofdconducteur, de machinist en veertig reizigers mochten de trein verlaten, maar 54 mensen moesten blijven.

Op hetzelfde moment werden 105 leerlingen en vijf leraren in een school in Bovensmilde gegijzeld.

Bevrijdingsactie

Na drie weken besloot de regering tot een bevrijdingsactie bij De Punt. Met luidruchtig overvliegende straaljagers werden de kapers afgeleid, zodat mariniers ongezien de trein konden bestormen.

Bij de schietpartij die volgde, kwamen zes kapers en twee gijzelaars om. De gijzelnemers in de school gaven zich over.