Door een haperend aircosysteem in het Stedelijk Museum zijn er maandenlang zout en gruis-deeltjes door het gebouw verspreid. 

Dat schrijft BN/De Stem vrijdag.

Eind 2013 sloeg personeel alarm toen een witte waas op de ramen van het musuem was te zien. Dit kwam door de miniscule deeltjes zout en gruis die door het nieuwe aircosysteem werden verspreid. 

Een maand geleden is de Rijksdienst van het Cultureel Erfgoed in het Stedelijk komen kijken. "We hebben de afgelopen weken monsters onderzocht en gekeken naar de concentratie zout- en betondeeltjes in de lucht", zegt Bart Ankersmit, onderzoeker bij de Rijksdienst, tegenover de krant.

Volgens een woordvoerder van het museum worden de zoutdeeltjes verder onderzocht, maar zijn de condities in het museum inmiddels weer normaal. "Er zijn geen alarmeringen geweest omtrent het klimaatsysteem. Het stof dat de afgelopen periode is gemonitord is normaal, zoals je mag verwachten in een geopend museum."

Volgens onderzoeker Ankersmit is de kans klein dat de schilderijen van onder meer Vincent van Gogh en Picasso zijn beschadigd door het materiaal. Kunstexperts maken zich echter zorgen, omdat zoutdeeltjes een 'desastreuze werking' op schilderijen hebben.

Het museum laat echter weten dat er geen schade aan de kunstwerken is geconstateerd.