Het Gemeentemuseum Den Haag gaat mogelijk helpen bij de inrichting van het World Forum voor de Nuclear Security Summit (NSS) die eind maart wordt georganiseerd in de stad. 

Dat heeft coördinator hotels, catering en inrichting Ester van Someren gezegd tijdens een bijeenkomst in het World Forum.

Het museum gaat waarschijnlijk kunst uitlenen die in de vergaderzalen van het congrescentrum wordt opgehangen. 

Een woordvoerder van het Gemeentemuseum bevestigt dat gesprekken gaande zijn 'om te bekijken wat mogelijk is'. Van Someren vertelde dat voor de inrichting van het World Forum wordt gekozen voor een Nederlands thema. Het meubilair is afkomstig van Nederlandse ontwerpers, de bloemen van Nederlandse kwekers en de kunst van Nederlandse schilders.

Met het Gemeentemuseum naast de deur is het overhevelen van een aantal topstukken zo gebeurd. Van Someren had het onder meer over schilderijen van Piet Mondriaan. De woordvoerder van het museum wil daar nog niet op ingaan. "Het is nog niet concreet wat er precies komt te hangen en of we een samenwerking aangaan. We moeten zorgvuldig met onze kunstwerken omgaan dus we willen eerst de verschillende opties bekijken."

Kunstcollectie ministerie

De organisatie van de top bekijkt voor de aankleding van het World Forum overigens ook de kunstcollectie van het ministerie van Buitenlandse Zaken. "De inrichting moet het verleden, heden en de toekomst van Nederland weerspiegelen. Hiervoor bekijken wij onze eigen kunstcollectie, maar hebben wij ook contact met het Gemeentemuseum", aldus een woordvoerder.

Het museum is tijdens en rond de nucleaire top vier dagen gesloten. Erg vinden ze dat niet. "Deze top is heel belangrijk voor Den Haag als internationale stad van vrede en recht. Als dat je ambities zijn, hoort ook het organiseren van een top als deze erbij. Dan moet je de consequenties accepteren. Het is vervelend voor ons publiek, maar wij staan volledig achter de organisatie", aldus de woordvoerder.