Na meer dan veertig jaar komt er in Nederland weer een tentoonstelling over de bekende Amerikaanse kunstenaar Mark Rothko. De expositie vindt plaats in het Gemeentemuseum in Den Haag.

Dat laat het museum woensdag weten.

Het Gemeentemuseum besteedt vanaf 20 september uitgebreid aandacht aan zijn abstracte werken met de veelal vierkante of rechthoekige kleurvelden. Ook komt het minder vaak getoonde vroege werk aan bod.

De tentoonstellingen rond Rothko trekken doorgaans een groot publiek en op veilingen levert zijn werk recordbedragen op. Bij een veiling in New York eind 2012 betaalde iemand 75 miljoen dollar voor het schilderij No. 1 (Royal, Red and Blue).

Het Gemeentemuseum zegt dat de schilderijen van Rothko vele liefhebbers kennen. "Zijn uit veel verflagen opgebouwde kleurvelden zijn van een ongekende intensiteit en sensualiteit en verbeelden universele gevoelens als angst, extase, tragiek en euforie."

Het werk van de in Letland geboren kunstenaar leent zich volgens het museum goed voor een tentoonstelling in Den Haag. Het Gemeentemuseum bezit veel werken van Piet Mondriaan, die net als Rothko beroemd werd met zijn abstracte werken.

Voor de tentoonstelling werkt het museum samen met de National Gallery of Art in Washington, het museum met de grootste collectie werken van Rothko.