Het Van Gogh Museum in Amsterdam begint in het voorjaar met de bouw van een nieuwe hoofdentree. 

Dat laat het museum woensdag weten. Van het totale bouwbedrag van 17 miljoen euro is inmiddels 10 miljoen euro binnen.

De nieuwe entree verhuist naar het Museumplein, waar ook het nabijgelegen Rijksmuseum en het Stedelijk Museum hun hoofdingang hebben. De bouw van het open en transparante glazen entreegebouw duurt ruim een jaar. Naar verwachting is de nieuwe ingang in de zomer van 2015 gereed.

De nieuwe hoofdingang wordt toegevoegd aan de ellipsvormige tentoonstellingsvleugel aan de kant van het Museumplein. De huidige achterkant van het museum bestaat nu nog uit een dichte grijze muur, die ook wel 'de Berlijnse Muur' wordt genoemd. Het Japanse architectenbureau Kisho Kurokawa, dat eerder de expositievleugel ontwierp, heeft het schetsontwerp gemaakt voor het entreegebouw.

De nieuwe hoofdentree leidt tot 800 extra vierkante meter. Daardoor kan het museum meer bezoekers ontvangen. Tijdens de hele verbouwing blijft het hoofdgebouw van het museum open voor publiek. Hier hangen de schilderijen van Vincent van Gogh. De bouw van de entree wordt gerealiseerd door de Rijksgebouwendienst, de eigenaar van het museumgebouw.