De opdracht voor het nieuwe collectiegebouw van museum Boijmans Van Beuningen moet toch naar architectenbureau MVRDV gaan. 

Dat heeft de rechtbank dinsdag bepaald in een kort geding dat MVRDV had aangespannen tegen de gemeente Rotterdam. 

MVRDV was een van de vijf architectenbureaus die in de aanbestedingsrace waren om het nieuwe collectiegebouw voor het Rotterdamse museum te mogen ontwerpen.

De gemeente Rotterdam had als opdrachtgever een wedstrijd uitgeschreven. MVRDV werd echter uitgesloten van deelname wegens voorkennis omdat Sjarel Ex, de directeur van Boijmans Van Beuningen, met het architectenbureau had gesproken. 

Aanbesteding

Volgens de rechtbank in Roterdam heeft MVRDV de aanbestedingsvoorschriften geschonden door tijdens de voorbereiding te praten met Ex, die ook in de beoordelingscommissie zat.

"Maar de rechter is ook van oordeel dat de gemeente MVRDV niet om deze reden had mogen uitsluiten van de verdere aanbesteding. Zo'n zware sanctie mag alleen worden toegepast als dat voldoende duidelijk volgt uit de aanbestedingsspelregels. Dat was hier niet het geval." 

Verder heeft MVRDV door het gesprek volgens de rechter geen 'ongeoorloofde voorsprong' gekregen. 

Winy Maas, medeoprichter van MVRDV, is opgelucht. "De positieve uitslag van het kort geding is een park van mijn hart", zegt Maas in een verklaring.

"Nu is er een neutraal oordeel over deze vermeende procedurefout, dat bevestigt dat wij door het gesprek met Sjarel Ex geen kennisvoorsprong hebben verkregen. Wij willen nu snel verder en samen met de gemeente Rotterdam, Museum Boijmans Van Beuningen en Stichting de Verre Bergen werken aan de realisatie van het Collectiegebouw." 

De gemeente Rotterdam is volgens directeur vastgoed Petra Verspui ook tevreden met het oordeel van de rechter. "We zijn blij dat er een uitspraak is en dat we nu verder kunnen." Verspui voorziet geen problemen in de samenwerking met MVRDV.

"Absoluut niet."