Etalagepoppen die ademen en een Delfts blauwe bouwhelm zijn slechts enkele van de ruim vierhonderd objecten van ontwerper Marcel Wanders die vanaf zaterdag te zien zijn in het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Het is de eerste grote designtentoonstelling in het museum na de heropening in 2012.

Een stoel bekleed met kiezelstenen en een vaas van sponzen maken ook deel uit van de tentoonstelling.

Het Stedelijk werkte al tien jaar aan de expositie over het werk van Wanders (50), volgens het museum een van de meest toonaangevende ontwerpers van dit moment. 

Een ontwerper die met zijn objecten ''verhalen wil vertellen'' en voor wie het in de vormgeving niet alleen draait om functionaliteit. ''Hij is een icoon, een ontwerper, een kunstenaar, een art director, een scout en een zakenman'', zegt conservator Ingeborg de Roode.

Experimenten

Wanders zit met zijn meubels, lampen, apparaten, bestekken, behang, verpakkingen, schalen, vazen en sieraden tegen de beeldende kunst aan en houdt van experimenten. Zoals de bekende Egg Vase uit 1997, waarvan de vorm is ontstaan door het vullen van een condoom met hardgekookte eieren.

De vele opdrachtgevers getuigen van zijn zakelijke instinct, zoals het verzoek van de Londense tassenwinkel Mandarina Duck om etalagepoppen te ontwerpen. De winkel moest ''vol van leven zijn'', luidde de opdracht. Wanders is mede-eigenaar van het designmerk Moooi en werkte mee aan campagnes voor bekende merken, zoals Puma en KLM.

Doorbraak

De ontwerper brak in 1996 door met zijn Knotted Chair, te zien in het Stedelijk. Een stoel die zo licht is dat aanvankelijk niemand geloofde dat je erop kunt zitten, de stoel weegt bijna anderhalve kilo. Ook recente ontwerpen zijn te zien, zoals de Carbon Balloon Chair, een van de lichtste stoelen ter wereld (achthonderd gram).

Wanders zelf denkt dat hij een van de meest terugkomende bezoekers zal zijn, om zijn oeuvre te bekijken. ''Het is alsof ik op mijn sterfbed lig en op mijn leven terugkijk'', zei hij vrijdag. ''Dit is een van de meest iconische momenten uit mijn leven.''