De beroemde Italiaanse dirigent Claudio Abbado is maandagmorgen op 80-jarige leeftijd in Bologna overleden.

Dat meldt het Italiaanse persbureau ANSA. Hij was al enige tijd ziek. Toen hij enkele weken geleden als senator voor het leven werd geïnstalleerd, liet hij zijn zorgen over zijn gezondheidstoestand blijken.

Abbado was van 1968 tot 1986 muzikaal leider van het operahuis La Scala in Milaan. Verder was hij onder meer dirigent van het London Symphony Orchestra en het Berliner Philharmoniker. Bij dat laatste orkest, waar de musici hem tot opvolger van Herbert von Karajan hadden gekozen, vertrok hij om gezondheidsredenen in 2002.

Abbado stond bekend om de uitvoeringen van onder meer de opera's van Giuseppe Verdi en Gioacchino Rossini en de symfonieën van Gustav Mahler, Johannes Brahms en Ludwig van Beethoven. Hij stichtte diverse orkesten, zoals het European Union Youth Orchestra en het Chamber Orchestra of Europe.

Abbado kreeg vele onderscheidingen, zoals het Bundesverdienstkreuz in Duitsland en de Prijs van de Keizer van Japan. Op 30 augustus vorig jaar benoemde de Italiaanse president Giorgio Napolitano hem tot senator voor het leven.