De twee grootste musea van Rotterdam, Museum Boijmans Van Beuningen en de Kunsthal, houden de deuren gesloten tijdens de Rotterdamse Museumnacht op zaterdag 8 maart.

De instellingen vinden de investeringen niet opwegen tegen de opbrengsten, lieten ze dinsdag weten.

Afgelopen jaar trok het kunstevenement 15.000 bezoekers. Dit brengt hoge kosten voor de organisatie en de beveiliging met zich mee.

Boijmans Van Beuningen stelt de veiligheid niet langer te kunnen garanderen van zowel het hoge aantal bezoekers als de kunstwerken. De Kunsthal legt de prioriteit dit jaar bij de heropening op zaterdag 1 februari.

Kosten

De extra beveiliging kost Boijmans Van Beuningen jaarlijks 25.000 euro, de Kunsthal is jaarlijks een kleine 20.000 euro kwijt aan beveiliging plus organisatiekosten.

''Het is gewoonweg te druk in het museum, wat de klimaatomstandigheden nadelig bëinvloedt. Daarnaast is de veiligheid van vaak fragiele kunstwerken niet te garanderen'', stelt Boijmans Van Beuningen in een verklaring.

Een woordvoerster van de organisatie van de Rotterdamse Museumnacht zegt dat er met 51 deelnemers nog een aantrekkelijk programma overblijft. ''We betreuren het besluit, maar de Rotterdamse Museumnacht gaat door'', zegt ze.

Het thema van de komende dertiende editie is Sporen. Volgende week verschijnt het volledige programma op de website.