Twee muurschilderingen van graffiti-artiest Banksy in de Amerikaanse stad Park City zijn tijdens de jaarwisseling doelwit geweest van vandalisme. 

Een van de schilderingen is mogelijk niet meer te redden.

Een van de afbeeldingen laat een jongeman zien met een roze halo boven zijn hoofd en engelenvleugels. De jongeman knielt achter een blik roze verf.

Donderdag werd ontdekt dat er bruine verf over de schildering is gespoten en dat de beschermende plaat die over het werk was geplaatst aan stukken geslagen was.

Het tweede werk beeldt een cameraman uit die een bloem filmt. Hoewel het werk zelf niet is vernield is de beschermende plaat over het werk wel beschadigd.

Of de graffiti die met bruine verf is beklad kan worden hersteld is nog niet duidelijk. Ook de waarde van de schilderingen is niet bekend. "Omdat er geen opdracht is gegeven voor het werk moet een rechter bepalen wat de waarde van elke schildering is", aldus Jay Randall van de politie.

Motief

Volgens de politie van Park City is het motief voor het vandalisme niet duidelijk. Op bewakingsbeelden is te zien dat een mannelijke verdachte met de beschermende plaat rommelt.

De muurschilderingen werden drie jaar geleden gemaakt. In eerste instantie waren bewoners van de stad woedend, maar inmiddels wordt de graffiti gekoesterd.