In het laatste weekend van 2013 schrijft de musical Soldaat van Oranje geschiedenis in de Nederlandse theaterwereld. Het record van 1.094 voorstellingen van Phantom of the Opera wordt geëvenaard.

"Ik zag het niet aankomen, niemand zag dit succes denk ik aankomen", aldus hoofdrolspeler Matteo van der Grijn tegen NU.nl.

En daar blijft het niet bij, de voorstelling is inmiddels vanwege succes verlengd tot augustus 2014. "We begonnen met het idee van gaan we dit een half jaar doen? En nu zijn we drie jaar verder", jubelt Van der Grijn. 

"Er is geen musical in Nederland die ooit zo groot is opgezet. Het was een enorme gok, maar dit verhaal trekt nog steeds mensen."

De 32-jarige acteur speelt Erik Hazelhoff Roelfzema, de hoofdrolspeler, in de musical Soldaat van Oranje. "Toen de musical in première ging had ik ook de hoofdrol. Dat heb ik voor een klein jaartje gedaan, waarna ik naar het Nationaal Toneel ben gegaan voor een jaar. Toen dacht ik nog dat Soldaat van Oranje daarna ook wel zou zijn afgelopen. Niets bleek minder waar te zijn weten we nu."

Magisch

Van der Grijn werd na het Nationaal Toneel teruggevraagd bij Soldaat van Oranje. "Daar hoefde ik niet lang over na te denken. Je komt wel mensen tegen die vragen of je niet eens klaar bent met de rol. Maar dat is totaal niet het geval bij deze productie. De voorstelling heeft iets magisch. We zijn met de hele crew zo gemotiveerd om het verhaal te vertellen."

Een gedeelte van de magie van Soldaat van Oranje zit hem in de set die gebruikt wordt. "Het is allemaal heel realistisch, we kunnen bijna filmische scènes neerzetten. Zelfs de zee is nagebouwd. Dat biedt erg veel mogelijkheden. Het publiek zit helemaal in het verhaal. Als toeschouwer wordt je werkelijk meegesleurd van de ene naar de andere set."

Puzzelen

Niet alleen het acteren kost werk en moeite, maar achter de schermen is het ook bikkelen voor Van der Grijn. "Ik weet nog dat we tijdens de try-outs goed moesten nadenken welke kant we op moesten lopen. Zo van links is de zee en rechts het gevechtskantoor. Dat was echt puzzelen en rondrennen. We vielen allemaal kilo's af door dat rennen."

"In één scène moet ik vluchten voor de Duitsers, dat doe ik door de zee in te springen. Mijn hele kostuum is dan ook drijfnat. Als het toneelscherm dicht is, kan ik boven water komen. Dan ren ik naar achteren. Daar staat iemand klaar met een handdoek. Vervolgens is het afdrogen, nieuw kostuum aan en weer op. Dat allemaal in slechts enkele minuten."

Memorabel

Ondanks dat elke voorstelling het uiterste vraagt zijn er memorabele momenten. De evenaring van het record is een voorbeeld daarvan, maar Van der Grijn herinnert zich ook nog een ander speciaal moment. "We speelden een voorstelling waar ook overlevenden van concentratiekamp Dachau aanwezig waren. Zo'n voorstelling brengt iets met zich mee waardoor je jezelf erg nederig voelt."

"Als jongen van 32 jaar oud sta ik voor die mensen die vreselijke dingen hebben gezien en mee-gemaakt in de oorlog. Dat terwijl ik zelf in een fijn huisje in Nederland woon waar het allemaal ge-woon goed gaat."