Beeldenpark de Havixhorst in De Schiphorst (bij Meppel) brengt in mei zo'n honderd sculpturen bijeen van prinses Beatrix, gemaakt in de tijd dat ze nog koningin was. 

De beelden komen uit tal van overheidsgebouwen door heel Nederland. Dat meldde het park vrijdag.

Volgens het Beeldenpark "is er geen enkele vrouw in Nederland die zo veelvuldig is geportretteerd als onze voormalige koningin".

"Met de troonswisseling zijn al deze beelden bevrijd van de verplichte aanwezigheid in raadzalen, provinciehuizen, gerechtshoven en andere openbare gebouwen", aldus een woordvoerster.

Het gaat om bronzen, stenen, glazen of keramieken beelden. Enkele ervan, zoals die van beeldbouwer Pieter d'Hont, zijn staatsiesculpturen; Beatrix poseerde daar speciaal voor.

Enthousiast

Beeldenpark de Havixhorst hoopte in eerste instantie honderd sculpturen te verzamelen. "Maar we krijgen zulke enthousiaste reacties van overheidsdiensten dat het er wel eens veel meer kunnen worden", zei de woordvoerster.

Zij schat dat er in de Nederlandse overheidsgebouwen tussen de driehonderd en vierhonderd beelden van Beatrix stonden. Die hebben na de troonswisseling plaatsgemaakt voor de beeltenis van koning Willem-Alexander.