Musicalproducent Fred Boot hoopt dat Soldaat van Oranje vijf jaar vol kan maken. "Dat lijkt me heel interessant omdat de Tweede Wereldoorlog vijf jaar duurde."

"Dan kun je zeggen dat we vijf jaar nodig hebben gehad om te laten zien wat voor impact de oorlog heeft gehad op de geschiedenis."

De musical Soldaat van Oranje is sinds 2010 te zien in de speciaal voor de voorstelling gebouwde Theaterhangaar op vliegbasis Valkenburg in Katwijk.

De musical, gebaseerd op de gelijknamige film die het verhaal vertelt van de Nederlandse verzetsheld Erik Hazelhoff Roelfzema, werd door ruim 1,2 miljoen mensen bezocht. Dinsdag is de musical de langstlopende voorstelling uit de Nederlandse theatergeschiedenis.

De producent denkt dat de musical een succes is omdat mensen de vaderlandse geschiedenis willen zien. "De voorstelling geeft daarom reden tot identificatie. Je denkt: wie zou ik zijn in dit verhaal?"

Twee miljoen

Boot, die in 2005 de musicalrechten verkreeg, wil ook graag de grens van twee miljoen bezoekers passeren. "Dat is een mooi streven."

Toch vindt de musicalproducent het belangrijker dat het publiek wordt geraakt en zich met het verhaal kan identificeren. "Qua mijlpalen ben ik bijzonder bevredigd. Het is goed zo", zegt hij.

New York

Boot, die al werkt aan een nieuw stuk, over de ontstaansgeschiedenis van New York, ziet op tegen het moment dat Soldaat van Oranje stopt. "Ik kan me mijn leven zonder Soldaat niet voorstellen. Er komt een dag dat het stopt. Het afscheid van de musical en de plek wordt afschuwelijk."

Toch is dat voorlopig nog toekomstmuziek. "Soldaat verrast ons elke keer."