Met maar liefst 1095 voorstellingen in ruim 3 jaar tijd mag de musical Soldaat van Oranje zich na zaterdag de langstlopende theatervoorstelling ooit in ons land noemen. 

Hiermee verslaat de productie The Phantom of the Opera, die na 1094 keer in 1996 stopte.

Producent Joop van den Ende reageert sportief op het feit dat zijn voorstelling het aflegt tegen het succes van Soldaat van Oranje. ''Ik feliciteer de makers van Soldaat van Oranje met het grote succes van deze oorspronkelijk Nederlandse musical'', liet hij weten.

''Wij zijn trots op het record dat wij 17 jaar geleden hebben gevestigd met The Phantom of the Opera als langstlopende musical in ons land met ruim 1,8 miljoen bezoekers bij 1094 voorstellingen. Dat het record qua aantal voorstellingen nu wordt gebroken, toont de nog steeds positieve ontwikkeling van de musical in Nederland. En ik verwacht dat Soldaat van Oranje ook het record in aantal bezoekers zal gaan breken.''

Eerder werd Soldaat van Oranje al uitgeroepen tot langstlopende Nederlandse productie. Daarvoor was de eer voor Ciske de Rat - de Musical, eveneens van de hand van Van den Ende.

De mijlpaal wordt zaterdag gevierd in aanwezigheid van vele gasten uit de theaterwereld en voormalige castleden. Onder hen ook Ben Cramer en Joke de Kruijf, die beiden meespeelden in The Phantom.

Erik Hazelhoff Roelfzema

Soldaat van Oranje is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Erik Hazelhoff Roelfzema, een Leidse student die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog ontpopt tot een van de grootste verzetshelden van ons land.

De theatervoorstelling ging op 30 oktober 2010 in première in de TheaterHangaar op het voormalig vliegveld Valkenburg in Katwijk. Inmiddels hebben meer dan 1,2 miljoen mensen de musical bezocht.