In de oudejaarsconference van cabaretier Pieter Derks zit menig uurtje werk.

"Het gaat goed, maar het is wel keihard werken", vertelt Derks, die sinds vorige maand zijn conference Een Oudejaars speelt. "Normaal gesproken heb je drie tot vier maanden de tijd om te try-outen, maar nu moet alles in vijf weken gebeuren."

"Af en toe gaat er een wereldleider dood, dat moet je dan ook in je voorstelling verwerken", aldus de 29-jarige cabaretier, die vanaf donderdag vijf keer in De Kleine Komedie in Amsterdam staat met zijn voorstelling.

"Elke avond is anders. Er gebeuren natuurlijk steeds nieuwe dingen, dus blijf je schrappen en aanpassen. Verder is het heel leuk om een jaar samen te vatten en dat met mensen te delen, om collectief herinneringen op te halen."

Het afgelopen jaar was volgens Derks een leuk jaar voor een cabaretier. "Er was veel gedoe met leiders. Wereldleiders die in opspraak raakten, opstapten en overleden. Leiderschap speelt een belangrijke rol in mijn voorstelling."

Politiek

In de Nederlandse politiek had van Derks wel wat meer mogen gebeuren. "Er werden allerlei akkoordjes gesloten, maar da's veel te ingewikkeld om allemaal uit te leggen. Dus wat dat betreft zou een schandaaltje in 2014 wel leuk zijn."

Ook op persoonlijk vlak ging het Derks afgelopen jaar voor de wind. "Het was een schandalig mooi jaar met leuke extraatjes." De cabaretier was regelmatig te zien in De Wereld Draait Door, won tv-programma De Slimste Mens en werd genomineerd voor de cabaretprijs Neerlands Hoop. "Daar was ik heel blij mee, met die erkenning vanuit mijn vakgebied."

Op 31 december sluit Derks het jaar definitief af met Een Oudejaars. "Ik weet nog niet of ik dan iets speciaals ga doen, maar het is natuurlijk wel de enige echte oudejaarsconference. Naderhand ga ik sowieso heel veel eten en drinken."