Directeur Pieter-Matthijs Gijsbers vertrekt bij het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. 

Er is sprake van 'verschil van inzicht over de toekomstige organisatiestructuur van het museum'. 

Dat blijkt uit een verklaring van het Arnhemse museum. Het museum en Gijsbers hebben besloten de samenwerking 'in goed overleg' te beëindigen. Gijsbers wilde zelf woensdagmorgen geen toelichting geven.

Vorig jaar legde een ander lid van de directie haar functie al neer omdat zij naar haar mening geen beleidsvrijheid had. Dat gebeurde toen de raad van toezicht van het museum besloot een directievoorzitter aan te stellen.

Deze directievoorzitter en Gijsbers stoppen met hun werk op het moment dat er een nieuwe algemeen directeur is. Daarvoor is in september de werving gestart. Tot die tijd blijft Gijsbers zijn huidige functie vervullen.

Canon

Gijsbers trad in 2009 aan bij het Openluchtmuseum. Hij is er met name verantwoordelijk voor het voor publiek zichtbaar maken van de Canon van de Nederlandse geschiedenis.

Het Openluchtmuseum en het Rijksmuseum beheren samen deze canon sinds er een streep is gehaald door het Nationaal Historisch Museum, dat in Arnhem zou worden gebouwd.

Belangrijk

"Gijsbers heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling, vernieuwing en verbreding van het Nederlands Openluchtmuseum", zegt de voorzitter van de raad van toezicht Jeroen van der Veer in een verklaring.

"Met name noem ik daarbij de opdracht aan het Openluchtmuseum om, in samenwerking met onder andere het Rijksmuseum, de canon van de Nederlandse Geschiedenis te presenteren."

Het Openluchtmuseum is met een half miljoen bezoekers per jaar een van de bestbezochte musea van Nederland.