De gemeente Rotterdam bekijkt komende week of de uitspraken van dirigent Valery Gergiev over homo's gevolgen krijgen voor de subsidie aan het Rotterdam Philharmonic Gergiev Festival.

Dat kreeg dit jaar ruim 266 duizend euro van de gemeente. De volgende editie van het festival staat gepland voor september.

De 60-jarige Gergiev, die tussen 1995 en 2008 de scepter zwaaide over het Rotterdams Philharmonisch, zou de Russische antihomowet verdedigen.

Hij is een vriend van de Russische president Vladimir Poetin en stelde eerder in een interview homoseksualiteit min of meer gelijk aan kindermisbruik.

Coalitiepartij PvdA, die veertien van de 45 zetels in de Rotterdamse gemeenteraad bezet, is van mening dat als het onderzoek uitwijst dat Gergiev dergelijke uitspraken inderdaad heeft gedaan, het muziekfestival niet langer mag worden opgedragen aan deze dirigent.

"Het kan niet zo zijn dat personen die fundamentele mensenrechten niet respecteren of zich krenkend uitlaten gericht op afkomst, geaardheid of levensbeschouwing, door het gemeentebestuur met gemeenschapsgeld geëerd worden met een festival", stelt de partij in een verklaring.

Gergiev lag eerder als onder vuur in de Verenigde Staten en Engeland en sinds kort ook in Duitsland. Hij wordt in 2015 chef-dirigent bij de de Bayerische Staatsoper in München, maar tegen die benoeming werden afgelopen week protesten aangekondigd.