Duitsland telt inmiddels zoveel kerstmarkten - ruim 2500 - dat er steeds meer worden opgezet rond een speciaal thema.

Dat meldt het Duits Verkeersbureau.

Nieuw zijn de markten voor veganisten en die voor homoseksuelen, maar ook de designkerstmarkten in de grote steden. Zo willen de organisatoren zich met hun decemberevenement van elkaar onderscheiden.

Als het om kerstmarkten gaat, staat Duitsland in Europa op eenzame hoogte, al was het maar vanwege de historie. Van de Nederlanders gaat 1 op de 5 naar de oosterburen om die sfeer van 'warmte en gezelligheid met glühwein' te beleven. De meest populaire bestemmingen zijn dan ook de steden die bij de grens liggen, zoals Aken, Keulen, Düsseldorf en Münster.

In Keulen is wederom de weihnachtsmarkt voor homo's en lesbiennes opgetuigd. Daar draait het vooral om een uitgebreid bühneprogramma met komedie en muziek. "Het is zeker geen trefpunt voor homo's en lesbiennes, want iedereen is welkom", stelt de organisatie.

Vorig jaar telden de standhouders er rond de 120.000 bezoekers. In Hannover worden daarentegen de veganisten op hun wenken bediend met onder meer kerstaccessoires en etenswaren die niet van dieren komen.

Zo evolueert een oude Duitse traditie tot de moderne markten voor niet alleen de Duisters, maar ook voor mensen in de omliggende landen. De kerstmarkten stammen eigenlijk uit de middeleeuwen. De Dresdner Striezelmarkt werd in 1434 voor het eerst gehouden en is daarmee een van de oudste en inmiddels ook grootste in Duitsland.

"Oorspronkelijk was deze kerstmarkt een vleesmarkt. Hier konden de bewoners voor hun traditionele kerstmaaltijd 'de Weihnachtsbraten’ uitzoeken. Later kwamen er meer handwerklieden en handelaren en werden er steeds meer goederen verkocht, zoals het Christbrot, ook wel striezel of stollen genoemd, kastanjes, nootjes en amandelen", vertelt een woordvoerster van het Duits Verkeersbureau.

Hoe oud de traditie ook is, in Duitsland worden de kerstmarkten steeds vernieuwd om zo nieuw publiek te blijven interesseren, weet het verkeersbureau. Zo worden er steeds meer designkerstmarkten gehouden in onder meer Berlijn, Hamburg, Keulen en Stuttgart. "En sommige kerstmarkten worden ook in kastelen, op wijnboerderijen of in parken gehouden in plaats van op de marktpleinen van de steden en dorpen, maar die zijn vooral bedoeld voor het lokale publiek."