De kunst- en antiekbeurs Tefaf in Maastricht krijgt volgend jaar geen editie in de Chinese hoofdstad Peking.

Het merendeel van de kunsthandelaren op Tefaf vindt de tijd nog niet rijp voor een beurs in China, liet de organisatie donderdag weten.

De kunstbeurs had het plan om in samenwerking met veilinghuis Sotheby's 'Tefaf Beijing 2014' te organiseren. De exposanten dachten te profiteren van de enorme groei van de kunsthandel in China de laatste jaren.

Na de Verenigde Staten is China de belangrijkste kunstmarkt ter wereld. Tefaf en Sotheby's hadden al een gedetailleerd voorstel gereed, dat de steun en medewerking had van de Chinese autoriteiten en voldeed aan alle lokale regels.

Later moment

Handelaren menen echter dat de markt in China nog niet ontwikkeld genoeg is voor veel specialisaties die op de Tefaf in Maastricht vertegenwoordigd zijn, zoals oude meesters en 17e en 18e eeuws Europees meubilair. Mogelijk komt er op een later moment alsnog een Chinese editie.

De Tefaf, opgericht in 1988, geldt als een van de meest vooraanstaande kunstbeurzen ter wereld. Tijdens het evenement in Maastricht dit jaar boden meer dan 260 handelaren uit twintig landen zo'n dertigduizend kunstwerken aan. Elk jaar trekt de beurs ruim zeventigduizend verzamelaars, kunsthandelaren en vertegenwoordigers van musea.