Bezoekers van Rembrandts werk in het Rijksmuseum in Amsterdam staan sinds dinsdag tegelijkertijd oog in oog met zes schilderijen van Frank Auerbach (82).

Het Rijks heeft de doeken van Auerbach in de Eregalerij opgehangen tegenover Rembrandts meesterwerk Het Joodse Bruidje.

De Brit maakte de 'ruwe werken' in de jaren 60, de tijd dat de kunstenaar gefascineerd raakte door de manier waarop Rembrandt ''op zoek ging naar de werkelijkheid''.

De schilderijen van Auerbach, bedekt met dikke verflagen, doen volgens het Rijksmuseum denken aan het late werk van Rembrandt. Ook op Het Joodse Bruidje, gemaakt omstreeks 1667, is de verf er dik opgezet.

Dikke verflagen

Bij Auerbach ontstonden de dikke verflagen doordat hij steeds verderging op het resultaat van de vorige sessie, om zo op zijn eigen wijze de werkelijkheid te benaderen. Zo hangt in het museum een bijna onherkenbaar portret van een vrouw, waar de kunstenaar 25 jaar lang aan werkte. Hij schilderde de vrouw drie avonden per week.

Het Rijksmuseum houdt eens in de zoveel tijd een tentoonstelling rond een bekende kunstenaar die door Rembrandt werd geïnspireerd. Volgens het museum is het de eerste keer dat op de Eregalerij werken hangen van een nog levende kunstenaar. De schilderijen van Auerbach zijn te zien tot 16 maart.