Het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) in Amsterdam krijgt een extra rijksbijdrage van 17 miljoen euro. Dit geld is bedoeld om de komende twee jaar zelfstandig te worden.

Dat meldt het instituut donderdag. In 2016 moet het tropeninstituut op eigen benen staan, zonder structurele steun van de overheid.

De financiering is afkomstig van het ministerie van het Buitenlandse Zaken. Met het geld kan het instituut onder meer het sociaal plan bekostigen en de onderzoeks-, advies- en onderwijsactiviteiten opnieuw organiseren.

Het KIT gaat in de toekomst verder zonder het Tropenmuseum, dat gaat fuseren met Museum Volkenkunde in Leiden en het Afrikamuseum in Berg en Dal.

Het was al bekend dat het museum voor 2014 en 2015 eenmalig een rijksbijdrage van 11 miljoen euro krijgt. Daarnaast krijgt het museum nog eens 5,5 miljoen euro voor de exploitatie in 2016.

Fusie

Het nieuwe museum, met drie vestigingen, zal vanaf 2017 zelfstandig kunnen meedingen naar subsidie van het Rijk.

Zodra de fusie rond is, zal het KIT de museale collectie en de papieren erfgoedcollectie overdragen aan het ministerie van OCW, zodat de collecties voor het publiek behouden blijven.

Eerder heeft het KIT het Tropentheater al moeten sluiten en de bibliotheek moeten afstoten