Opnieuw komen heilige voorwerpen van de Hopi-indianen in Arizona onder de hamer. Een veilinghuis in Parijs zal volgende week 25 zogeheten katsinam-voorwerpen te koop aanbieden.

Dat heeft Survival International (SI), een organisatie die opkomt voor inheemse volkeren, maandag gemeld.

In april werden al zeventig van zulke objecten, zoals maskers, verkocht. Dat leidde tot woede onder de indianen en protesten van hun bondgenoten, onder wie acteur Robert Redford.

Ze hadden vergeefs bij de rechter geprobeerd de veiling tegen te houden. Volgens hen is verkoop heiligschennis.

De veiling bracht 930.000 euro op, aldus SI. De advocaat van de indianen, Pierre Servan-Schreiber, kocht toen zelf een masker op de veiling die hij teruggaf aan de indianenstam.

De betrokkenen proberen dinsdag via de rechter opnieuw de verkoop, die nu plaatsheeft bij een ander veilinghuis, te voorkomen.

Spijt

Directeur Stephen Corry van Survival International vindt dat geen enkel voorwerp verkocht zou mogen worden en alles terug moet naar de indianen. Het speet hem dat een ander veilinghuis toch overging tot de verkoop, terwijl er zoveel protest was losgebarsten over de eerste veiling. ''Maar kennelijk zijn de grote bedragen die er met deze immorele verkoop te verdienen zijn, toch te verleidelijk'', aldus Corry.