Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden heeft een portretbeeld uit de 5e eeuw voor Christus aangekocht. Het kalkstenen mannenportret is afkomstig van Cyprus en is volgens het museum van zeldzaam hoge kwaliteit.

In Europa zijn voorbeelden van dergelijke Griekse beeldhouwkunst van vergelijkbare kwaliteit alleen te vinden in de collecties van het British Museum in Londen en het Louvre in Parijs, zei het museum donderdag.

De nieuwe aanwinst kostte 200.000 euro. Het museum heeft het beeld kunnen kopen dankzij bijdragen van de Vereniging Rembrandt en de BankGiro Loterij. Het is de duurste aankoop in de geschiedenis van het museum.

Het portret maakte ooit deel uit van een levensgroot staand beeld. Waarschijnlijk stond het opgesteld bij een tempel of heiligdom en was het een geschenk voor de godheid die daar werd aanbeden. Vanwege de grote afmetingen was het een kostbaar beeld.

Perzen

Cyprus stond in de vijfde eeuw voor Christus onder bewind van de Perzen. Daardoor heeft de man een gestileerde golvende baard en een kapsel volgens de mode van het Perzische hof. De amandelvormige ogen en glimlachende mond zijn volgens het museum typische stijlkenmerken uit de Griekse oudheid.

Na een Franse archeologische expeditie op Cyprus kwam het beeld in de jaren 60 van de negentiende eeuw terecht in het Louvre. Dit museum schonk het in 1870 aan een Franse architect om hem te bedanken voor restauratiewerkzaamheden. Zijn erven boden het in 2003 aan op een veiling.

Griekse afdeling

Het Rijksmuseum voor Oudheden heeft het gekocht bij een kunsthandel in Londen.

Het portret is tijdelijk te bewonderen in de centrale hal van het museum en krijgt in 2015 een prominente plek op de vernieuwde Griekse afdeling.