Acteur Willem Voogd, bekend van de Mees Kees-films, heeft samen met zijn artistieke partner Ralph Kooijman een toneelstuk over de Amerikaanse soulzanger Sam Cooke gemaakt. 

De muzikale voorstelling A Change is Gonna Come van theatergroep Pavlov gaat op 18 december in première in Amersfoort en is daarna in heel Nederland en België te zien.

Samuel Cooke wordt beschouwd als een van de pioniers van de soulmuziek. Tussen 1957 en 1964 scoorde de zanger tientallen hits, zoals A Change is Gonna Come, Wonderful World en Twistin' the Night Away.

Bovendien speelde Cooke een belangrijke rol in de opkomst van de strijd voor gelijke rechten voor Afro-Amerikanen. In 1964 werd hij vermoord. De zaak werd officieel opgelost, maar er bleven veel vragen over die avond onbeantwoord.

Gelijke rechten

In de voorstelling laten schrijvers en acteurs Voogd en Kooijman de strijd om gelijke rechten in het Amerika van de vorige eeuw herleven. Het stuk bekijkt het leven van Cooke en zijn dood door de ogen van Elisa Boyer, de vrouw die bij hem was op de avond van zijn overlijden. De drie acteurs worden op het podium begeleid door twee musici.

Willem Voogd werd bij het grote publiek bekend met rollen in series als Spangas, Dokter Tinus en vooral de film Mees Kees. Het tweede deel, Mees Kees op Kamp, is vanaf half december in de bioscopen te zien.