De Vlaamse dichter, schrijver en columnist Bernard Dewulf heeft de Taalunie Toneelschrijfprijs 2013 gekregen. 

Dewulf kreeg de prijs maandag in Antwerpen overhandigd voor zijn stuk Een Lolita. Aan de prijs is 10.000 euro verbonden.

De Nederlands-Vlaamse jury koos de tekst van Dewulf uit ruim 45 inzendingen. Dewulf weet volgens de jury een geheel nieuwe lezing te geven van het overbekende thema en verhaal. "Hij doet dit zonder open deuren in te trappen, integendeel, er worden zelfs deuren gevonden naar ruimtes waarvan niemand wist dat ze bestonden", aldus de jury.

Een Lolita gaat over een 12-jarig meisje dat een seksuele relatie krijgt met een oudere man. Lolita is in deze toneeltekst niet alleen het jonge meisje zelf, maar ook de vrouw op latere leeftijd, die terugdenkt aan toen, en naar haar eigen dochter kijkt. De jury noemt de tekst van Een Lolita wonderschoon. De tekst "verwondt en verwondert, een tekst die als een goed gedicht nooit uitgelezen raakt", aldus de jury.

Taalinstellingen

De Taalunie Toneelschrijfprijs wordt jaarlijks uitgereikt en is bedoeld voor de meest belangwekkende oorspronkelijk Nederlandstalige theatertekst die in het voorafgaande seizoen voor het eerst is opgevoerd. De prijzen worden georganiseerd door Nederlandse en Vlaamse taalinstellingen, waaronder de Nederlandse Taalunie en het Vlaams Fonds voor de Letteren.

De Prijs van de Studentenjury ging naar BOG. van het collectief BOG. Voor deze prijs maakten studenten van Nederlandse en Vlaamse theateropleidingen een keuze uit de genomineerde stukken.