De omstreden schilderijen van de Duitse verzamelaar Cornelius Gurlitt kunnen misschien voor een deel worden tentoongesteld.

Dat zegt de minister van Justitie van de deelstaat Beieren in een interview met de krant Welt am Sonntag.

Het voorstel van minister Winfried Bausback geldt voor ''de werken die uit kunsthistorisch perspectief duidelijk van het grootste belang zijn''.

Begin deze maand werd bekend dat ongeveer 1400 schilderijen zijn gevonden in het appartement van Gurlitt (80) in München.

Hij is de zoon van kunstverzamelaar Hildebrand Gurlitt. Die kreeg de schilderijen onder dubieuze omstandigheden in bezit in het nazi-tijdperk.

Een deel is misschien geroofd van Joden, maar zoon Gurlitt vindt zijn vader juist een held. Hij zou de kunst hebben behoed voor verbranding door de nazi’s, voor bommen tijdens de oorlog en voor de Russen en Amerikanen.

Picasso

De Gurlitt-collectie bestaat uit 121 ingelijste doeken en 1285 werken die niet zijn ingelijst. Het gaat om schilderijen van bijvoorbeeld Dürer, Delacroix, Picasso, Matisse, Dix, Kirchner en Chagall. De waarde is mogelijk 1 miljard euro.

Minister Bausback hoopt dat hij een ''vriendschappelijke overeenkomst'' met Gurlitt kan bereiken. ''Het zou goed zijn als we een oplossing kunnen vinden waar alle betrokkenen mee kunnen leven''.