Het gebouw De Rotterdam aan de Wilhelminapier waar de wereldvermaarde architect Rem Koolhaas in de jaren negentig mee begon, is donderdag geopend.

Hij noemt het gebouw zelf: "Sober en subtiel; een gebouw dat niet louter egoïsme uitstraalt."

De grote belangstelling van de media tekende de aandacht voor wat Koolhaas 'de verticale stad' noemt.

De opgestapelde verticale blokken die hier en daar inspringen krijgen aandacht van media van over de hele wereld, omdat het Koolhaas is die het bouwde, zo vertelt een verslaggeefster van El Pais.

Grandeur

Het gebouw wordt straks dagelijks bevolkt door gemiddeld vijfduizend mensen in appartementen, kantoren en een hotel. ''Het gebouw op de Wilhelminapier, waar ook hotel New York is gevestigd, heeft wel zo veel massa dat het voldoende grandeur heeft om het een rol te laten spelen in de stad'', aldus Koolhaas.

De Rotterdamse architect maakte eerder al het boek Delirious New York waarin hij zijn idee over de verticale stad in één hoofdstuk toelicht. Daarin zouden de vele functies die een stad herbergt, uit efficiëntie in één gebouw compact moeten worden 'gevangen', was zijn idee.

Schip

De Rotterdam is vernoemd naar de SS Rotterdam waarop honderdduizenden mensen zich lange tijd op zee naar New York moesten vermaken. Om die reden moest het schip vele functies herbergen.

In gedachten zette Koolhaas het schip rechtop en bracht als het ware alle functies uit het horizontale schip in de verticale stad samen: woningen, kantoren, hotel, restaurants, winkels, parkeerplaatsen en openbare ruimte.

Bouwwethouder Hamit Karakus noemde De Rotterdam het nieuwe icoon van de stad; in menig opzicht zelfs. Alsof de economische tegenwind aan de Maasstad voorbijging, bleef het stadsbestuur bouwen.

Tientallen nationaliteiten - tweeduizend werklieden in totaal - werkten aan De Rotterdam. Er staat nu 160.000 vierkante meter gebouw op de oppervlakte van een voetbalveld.