Den Haag heeft woensdag de eerste stap gezet naar zijn nieuwe cultuurpaleis. In Scheveningen is de eerste paal geslagen voor het Zuiderstrandtheater. 

Het gebouw wordt de komende jaren het onderkomen van het Residentieorkest en het Nederlands Danstheater.

Hun huidige thuisbasis in het centrum van Den Haag wordt gesloopt; op dezelfde plek komt het zogeheten Spuiforum.

Het Zuiderstrandtheater moet komende zomer klaar zijn en dan tot 2018 worden gebruikt. Daarna kan het weer uit elkaar worden gehaald.

Den Haag gaf vorige maand groen licht voor de bouw van het Spuiforum. Dat moet in 2018 worden opgeleverd. Het cultuurpaleis gaat onderdak bieden aan het Nederlands Danstheater, het Residentie Orkest en het Koninklijk Conservatorium.

Op de locatie van het forum staan nu de Dr. Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater. Die worden gesloopt.

181 miljoen euro

Den Haag heeft maximaal 181 miljoen euro over voor het Spuiforum. Om het project is in de stad veel te doen. De gemeente verwacht dat het een culturele trekpleister wordt, maar tegenstanders vinden het een verspilling van belastinggeld.

Ze zijn bang dat het cultuurpaleis veel duurder wordt dan begroot en zien liever dat de bestaande gebouwen worden gerenoveerd. De gemeente heeft in de zomer onderzoek laten doen naar renovatie, maar daaruit kwam naar voren dat sloop en nieuwbouw goedkoper was en meer opleverde.