Een drieluik van de Britse kunstenaar Francis Bacon (1909-1992) is dinsdagavond tijdens een veiling bij Christie's in New York voor ruim 105 miljoen euro (142 miljoen dollar) onder de hamer gegaan.

Het is daarmee het duurste kunstwerk dat ooit is geveild. Het werk Three Studies of Lucian Freud werd na zes minuten hevig bieden afgehamerd.

Van tevoren werd geschat dat de veiling ongeveer 90 miljoen euro zou opbrengen. 

Met de daadwerkelijke opbrengst is het oude wereldrecord van ruim 119 miljoen dollar ruimschoots verbroken. Dat bedrag werd vorig jaar mei betaald voor een versie van Edvard Munchs schilderij De Schreeuw.

Lucian Freud

Bacon schilderde de drie portretten van zijn vriend en schilder Lucian Freud, de kleinzoon van Sigmund Freud, in 1969.

Het werk is lange tijd geen drieluik geweest nadat de delen in de jaren 70 los werden verkocht. Het rechterdeel kwam bij een verzamelaar in Rome terecht, die er daarna bijna twintig jaar over deed om de andere twee delen ook te bemachtigen. Het kunstwerk was nooit eerder op een veiling aangeboden.

Jeff Koons

Bij dezelfde veiling is nog een record gebroken: Ballonnen hond van Jeff Koons leverde 43 miljoen euro (58,4 miljoen dollar) op en dat bedrag is het hoogste dat ooit is betaald voor een kunstwerk van een nog levende kunstenaar.

Ook over de koper van het kunstwerk van Koons is niets bekend, volgens The Hollywood Reporter.