Een van de waardevolste collecties juwelen, kerkelijke attributen en kledingstukken ter wereld is vanaf woensdag te bewonderen in het Museo Fondazione in Rome. 

Het gaat om de schat van Sint Januarius (San Gennaro), een naar de heilige vernoemde collectie die volgens experts meer waard is dan de Britse kroonjuwelen.

De schat wordt al honderden jaren bewaard in een kluis in de kathedraal van de Zuid-Italiaanse stad Napels. Januarius is de patroonheilige van de stad.

In de tentoonstelling zijn zeventig stukken te zien en het is volgens het museum voor het eerst dat een dergelijk groot deel van de collectie buiten Napels te bewonderen valt. De tentoonstelling is tot 16 februari.

Giften

De schat is een verzameling giften die door pauzen, keizers en koningen in zeven eeuwen ''aan'' de patroonheilige van Napels zijn gedoneerd. Een van de hoogtepunten in de tentoonstelling is een bisschopsgewaad bezet met bijna 4000 diamanten en andere edelstenen.

Verder is er een ketting uit de 17e eeuw die steeds werd uitgebreid. Ook is een donatie te zien van de Franse keizer Napoleon Bonaparte, een kruis vol juwelen.