In navolging van het Stedelijk Museum in Amsterdam gaat ook het Drents Museum in Assen uitpakken met een tentoonstelling rond Kazimir Malevich (1879-1935).

In het museum zijn vanaf 22 november volgend jaar zo'n zestig werken te zien van de beroemde Russische kunstschilder.

De nadruk van de solotentoonstelling ligt op het latere en kleurrijke figuratieve werk van de kunstenaar. Het hoogtepunt is het wereldberoemde 'Zwart Vierkant', dat Malevich maakte in 1923. Het abstracte volledig zwart geschilderde doek geldt als een van de bekendste werken uit de kunstgeschiedenis.

Verder zijn op de tentoonstelling onder meer het originele dodenmasker van Malevich te zien en een serie kostuums en ontwerptekeningen.

De kunstwerken zijn uitgeleend door het State Russian Museum in Sint Petersburg. Na de dood van Malevich kwam een groot deel van zijn nalatenschap in dit staatsmuseum terecht.

Ruslandjaar

Het Stedelijk Museum toont momenteel ruim 500 schilderijen, tekeningen en sculpturen van Malevich en andere vernieuwende Russische kunstenaars. Deze expositie is in Nederland het culturele sluitstuk van het Ruslandjaar.

In het Drents Museum zijn andere werken te zien, lichtte een woordvoerster toe. Het museum was jaren geleden al begonnen met besprekingen met het museum in Sint Petersburg over de tentoonstelling.