Een van de topstukken uit het oeuvre van de Haagse schilder Frederik Hendrik Kaemmerer (1839-1902) komt op 8 november onder de hamer bij Sotheby's in New York.

Het gaat om het schilderij Figuren op het strand te Scheveningen, liet het veilinghuis dinsdag weten. De richtprijs van het werk ligt tussen de 600.000 en 800.000 dollar (435.000-580.000 euro).

Het panoramische strandgezicht toont de vrijetijdsbesteding van de hogere klasse, met dames die naar de laatste mode zijn gekleed op een strook van zonbeschenen strand. De kunstenaar heeft ook zichzelf geschilderd op het doek.

Kaemmerer schilderde het in 1874 en hetzelfde jaar nog werd het tentoongesteld op een expositie in Parijs. Hij ontving hiervoor een medaille. Het schilderij trok direct de aandacht van het publiek en werd een jaar later al verkocht aan de Corcoran Gallery of Art in Washington.

Strand

Kaemmerer vestigde zich in 1865 in Parijs, maar reisde nog regelmatig naar Den Haag en Scheveningen, waar hij veel op het strand schilderde. Hij was productief, verkocht goed en had succesvolle exposities in Parijs en Nederland.

In 1889 won hij een zilveren medaille op de Wereldtentoonstelling in Parijs en in 1902 werd hij opgenomen in het prestigieuze Légion d'honneur, de Franse nationale orde van het Erelegioen.