Cabaretier Pieter Jouke heeft maandagavond 27.641 euro opgehaald voor de CliniClowns met zijn Humormarathon in het Amsterdamse theater Carré. 

Hij zou de ruim 42 kilometer tijdens een vier uur durende benefietvoorstelling op een lopende band rennen. Hij redde het echter niet tot het eind, omdat hij niet fit was. De laatste elf kilometer namen reservelopers het van hem over.

Collega-cabaretiers als Ronald Goedemondt, Richard Groenendijk, Brigitte Kaandorp, Jan Jaap van der Wal, Dolf Jansen, Katinka Polderman en Guido Weijers vermaakten de zaal belangeloos terwijl hij zich in het zweet werkte.

Vooraf was al duidelijk dat het spannend zou worden omdat hij ziek was geweest. Het publiek gaf hem desondanks een staande ovatie nadat de cabaretier letterlijk de handdoek in de ring gooide. ''Sorry'', zei de uitgeputte Jouke. ''Maar iedereen ontzettend bedankt.''

Zoontje

Jouke deed de Humormarathon om persoonlijke redenen. Zijn zoontje had vlak na de geboorte hersenvliesontsteking en het was maar de vraag of hij zou overleven. Uiteindelijk kwam het goed.

''Wat de artsen en verpleegkundigen voor mij hebben betekend, kan ik nooit terug betalen'', zei hij eerder. ''Maar op deze manier wil ik toch iets doen voor de CliniClowns, zodat zieke kinderen weer even kind kunnen zijn.''

Zorgen

Hoewel de cabaretier een ervaren marathonloper is, maakte hij zich vooraf al wel zorgen omdat hij net ziek was geweest. Ook werkten de omstandigheden niet echt mee, doordat binnen minder zuurstof is dan buiten en de lampen in Carré het warm maken.

Jouke maakte eerder deel uit van de Comedytrain, schreef teksten voor andere cabaretiers en was medeoprichter van de website Buro Renkema.