Ruben Nicolai presenteert op 30 november het gala waarmee de tweehonderdste verjaardag van het Koninkrijk der Nederlanden wordt gevierd. 

De avond vindt plaats in het Circustheater in Scheveningen.

Dat maakte het Nationaal Comité maandag bekend. Tijdens het gala, dat behalve feestelijk ook inhoudelijk van aard moet zijn, treedt een keur aan Nederlandse artiesten op.

Onder anderen zangeres Ruth Jacott, cabaretière Brigitte Kaandorp en rockband Racoon treden op, en ook astronaut André Kuipers werkt mee. De avond wordt geproduceerd door Albert Verlinde.

Landing

Eerder op de dag wordt de historische landing van Prins Frederik Hendrik op de Scheveningse strand nagespeeld. Huub Stapel wordt dan in een roeiboot op het strand gezet. Zevenhonderd figuranten doen mee.

Later wordt in de Ridderzaal in Den Haag de officiële viering afgetrapt. Naast een toespraak van premier Mark Rutte (VVD) zijn er bijdragen van rapper Typhoon, actrice Halina Reijn en zangeres Ruth Jacott.

Zij laten hun licht schijnen over verschillende thema's van de viering, zoals bestuurlijke stabiliteit, persoonlijke rechten en vrijheden en internationale oriëntatie.

De viering duurt tot 2015. In die periode staan zes landelijke activiteiten op het programma.

'Grootse traditie'

Albert Verlinde hoopt dat het Koninkrijksconcert in het Circustheater in Scheveningen een groot succes wordt.

"We dromen dat het een mooie en grootse traditie kan worden", zei hij maandag tijdens een persconferentie over de feestelijkheden rondom 200 Jaar Koninkrijk. "We kunnen het beste dat we in het jaar op cultureel en muzikaal gebied hebben, laten zien", vervolgde de showbizzdeskundige en theaterproducent.