De gele reuzenbadeend van de Nederlandse kunstenaar Florentijn Hofman heeft in Peking sinds september massa's mensen getrokken en daarmee miljoenen opgebracht.

De badeend is vrijdag uit de Chinese hoofdstad vertrokken. Volgens het Chinese persbureau Xinhua bracht het kunstproject in totaal ruim 200 miljoen yuan (bijna 24 miljoen euro) in het laatje.

Dat blijkt uit een rekensom van de Beijing Design Week, waar de achttien meter lange opblaaseend werd geëxposeerd.

Bij de afscheidsceremonie in Peking was vrijdag behalve Hofman zelf, ook de beroemde Chinese kung fu-acteur Jackie Chan aanwezig.

Parafernalia

De winst komt van de toegestroomde toeristen die op de foto wilde met de eend genaamd Rubber Duck. De lokale middenstand verdiende flink aan de liefhebbers, die veel geld uitgaven aan eten, drinken en logeerplaatsen.

Ook kochten toeristen volgens de organisatie voor 7 miljoen yuan (ruim 800.000 euro) aan eendgerelateerde parafernalia.

Wat Hofman zelf heeft verdiend aan zijn expositie, is niet bekend. Zijn studio was niet direct bereikbaar voor commentaar. Het gele gevaarte arriveerde op 6 september bij de expositie van de ontwerpweek en bleef tot 23 september. Daarna was de eend nog tot donderdagmiddag te zien bij het zomerpaleis in Beijing. 

Verlichten

De iconische metershoge eend begon zijn reis over de wereld in 2007 en is wereldwijd en met name in Azië een groot succes.

Volgens de kunstenaar kent het kunstwerk geen grenzen, discrimineert het niet en heeft het geen politieke voorkeur. De drijvende eend moet overal ter wereld de aandacht richten op conflicten en die door zijn aanwezigheid proberen te verlichten.

Bekijk beelden: