De voormalig directeuren van Het Brabants Orkest (HBO) en het Limburgs Symfonie Orkest (LSO) krijgen in totaal ruim een half miljoen euro ontslagvergoeding omdat zij door een fusie overbodig zijn geworden.

De kantonrechter in Eindhoven heeft dat donderdag bepaald. Zakelijk leider Henri Broeren van het LSO krijgt bijna 305.000 euro, directeur Arthur van Dijk van HBO krijgt ruim 216.000 euro.

De twee orkesten werden gedwongen om te fuseren. Ze gingen in april op in de Philharmonie Zuidnederland. Het nieuwe orkest wilde ieder maximaal 75.000 euro ontslagvergoeding betalen vanwege de regels voor topinkomens.

Maar de rechter bepaalde de ontslagvergoeding op de helft van het salaris dat de voormalige directeuren nog tot hun 65e zouden verdienen.

Rosu

De Philharmonie Zuidnederland heeft vanaf 1 oktober Stefan Rosu benoemd als algemeen directeur en artistiek leider. In het bericht over zijn benoeming staat dat het dienstverband met Broeren en Van Dijk in goed overleg is beëindigd.

Volgens het vonnis van de kantonrechter ligt dat genuanceerder. Broeren zegt dat hij het oneens was met veel keuzes tijdens de fusie. Hij werd afgewezen als algemeen directeur van het nieuwe orkest waardoor volgens hem een gebrek aan vertrouwen is ontstaan. Hij heeft zich onder protest bij de situatie neergelegd.

Philharmonie Zuidnederland wilde donderdag niet reageren. ''We gaan er volgende week in de bestuursvergadering rustig naar kijken'', aldus voorzitter Judith van Kranendonk.