Het Tropenmuseum opent 1 november, 150 jaar na de afschaffing van de slavernij, de tentoonstelling Zwart & Wit

 Aan de hand van "prikkelende vragen" wil het museum de bezoekers uitnodigen om de discussie aan te gaan over deze kwestie. Onder meer is er aandacht voor Zwarte Piet en Sinterklaas, aldus een woordvoerster woensdag.

Het Tropenmuseum mengt zich volgens haar niet zelf in de discussie over Zwarte Piet, maar wil wel een podium bieden voor een discussie hierover. Onder meer is een foto te zien van een zwarte sint en een witte piet.

De expositie laat met video's en verhalen zien hoe 'zwart' en 'wit' in Nederland met elkaar leven.

De eerste periode na de afschaffing van de slavernij in 1863 leefden zwarte en witte Nederlanders veelal gescheiden van elkaar. In de twintigste eeuw veranderde dat, vooral in de jaren 70 door de komst van Surinamers en Antillianen.

Boodschap

Sindsdien is het straatbeeld, zeker in de grote steden, gekleurder geworden. Maar bij sommige evenementen juist weer niet. Zo stelt het Tropenmuseum dat de bezoekers van het Concertgebouw hoofdzakelijk blank zijn en de mensen op het Kwakoefestival vooral zwart.

Bezoekers kunnen zelf ook meedoen aan de expositie door een boodschap achter te laten. Ze kunnen ook reageren op stellingen als 'Het woord neger is beledigend' of 'Het is tijd dat Nederland betaalt voor het leed dat de slaven is aangedaan'.

De tentoonstelling duurt tot en met 1 juli.