Een groep Japanse priesters heeft zondag de twee 14e-eeuwse Japanse tempelwachters in het Rijksmuseum in Amsterdam ingewijd. 

Tijdens een ritueel in het atrium van het museum werden de reusachtige beelden "gezuiverd en kregen ze een ziel".

Aanvankelijk was het de bedoeling dat de inwijding via een traditioneel Japans vuurritueel zou gebeuren. Maar het slechte weer gooide roet in het eten en binnen mag geen vuur worden gebruikt. Daardoor werd het een symbolisch vuurritueel, aldus een woordvoerder van het museum.

Tijdens een andere ceremonie eerder op de dag hadden de priesters de pupillen van de beelden symbolisch 'ingeschilderd'.

De elf priesters zijn afkomstig van de prestigieuze Daikakuji tempel in Kyoto. Daarvan is de hoofdpriester lid van de Japanse keizerlijke familie. De priesters hebben het vuurritueel, goma genaamd, nooit eerder buiten Japan uitgevoerd.

Expressieve hoogtepunten

Het Rijksmuseum verwierf de meer dan 2 meter hoge boos kijkende tempelwachters in 2007. De 180 kilo zware krijgers bewaakten ooit de boeddhistische tempel Iwayaji in West-Japan, waar ze het kwaad buiten de deur moesten houden.

Het Rijks is het eerste museum in Europa dat erin slaagde de imposante, houten beelden te verwerven. De zeldzame figuren behoren tot de expressieve hoogtepunten van de Japanse beeldhouwkunst. Voor de spectaculaire aanwinst werd 1,3 miljoen euro betaald. Sinds de heropening van het Rijksmuseum in april zijn de tempelwachters te zien in het nieuwe Aziatisch Paviljoen.