De Nieuwe Kerk in Amsterdam gaat tijdens de tentoonstelling over de Ming-dynastie alle 980 gebouwen van de geheimzinnige Verboden Stad op schaal nabouwen met 3D-printers. 

Een woordvoerder van De Nieuwe Kerk zei maandag te verwachten dat twee 3D-printers drie maanden lang dag en nacht bezig zullen zijn met het produceren van de schaalmodellen.

De bezoekers van de tentoonstelling Ming. Keizers, kunstenaars en kooplui in het oude China kunnen vanaf zaterdag, de openingsdag, de bouw van de miniatuurstad volgen. Dagelijks komen er nieuwe gebouwen bij, waaronder tempels, hallen, huizen, poorten, pleinen en muren. Het kost gemiddeld vier uur om een schaalmodel laag voor laag in kunststof te printen.

De Verboden Stad was de plaats vanwaar de Chinese keizers vanaf 1422 hun rijk bestuurden. In de Verboden Stad woonde de keizer met zijn gehele hofhouding; anderen werden niet toegelaten. In 1949 werd de stad volledig opengesteld voor publiek.

Maquette

De Nieuwe Kerk hoopt eind dit jaar de stad compleet te hebben. Het is nog niet bekend wat er daarna met de maquette van acht vierkante meter gaat gebeuren. Mogelijk wordt het een onderdeel van de reizende tentoonstelling. Een andere mogelijkheid is dat de minitatuurstad wordt geveild.