De Vlaamse Ann Demeester is de nieuwe directeur van het Frans Hals Museum en de expositieruimte De Hallen in Haarlem. Zij begint op 1 februari met haar baan, maakte het museum vrijdag bekend.

Demeester is sinds 2006 directeur van De Appel Arts Centre, een internationaal instituut voor hedendaagse kunst in Amsterdam.

Daarvoor gaf zij enkele jaren leiding aan de presentatieruimte W139 in Amsterdam en werkte ze bij musea in het Duitse Herford en het Belgische Gent.

Ze is de opvolger van Karel Schampers, die dertien jaar aan het roer stond van beide Haarlemse musea. Schampers gaat op 1 januari met pensioen. Volgens de raad van toezicht was het niet eenvoudig een opvolger te vinden.

''Ann Demeester heeft de ervaring, de visie en het enthousiasme die voor deze functie noodzakelijk zijn'', zegt voorzitter Joep Brentjens. Als directeur van De Appel Arts Centre heeft zij het centrum opnieuw op de kaart gezet voor hedendaagse performancekunst en ''vele spraakmakende tentoonstellingen'' georganiseerd.

Nevenfuncties

Demeester vervulde naast haar directeurschap talloze nevenfuncties. Zo was ze betrokken bij het kunstbeleid van de gemeente Amsterdam en bij kunstmanifestaties in de Litouwse hoofdstad Vilnius en de Albanese hoofdstad Tirana.

Daarnaast is ze onder andere columnist voor Volkskrant Magazine en co-presentator van het AVRO-televisieprogramma 4Art.