De 17e eeuwse ets van Rembrandt De terugkeer van de verloren zoon, staat op de eerste plaats op de lijst van de 'honderd mooiste Rembrandts' die het Teylers Museum in Haarlem samenstelde met het publiek.

De werken zijn daar vanaf zaterdag op een tentoonstelling te zien.

Het museum vroeg mensen hun favorieten te kiezen uit zijn collectie van 265 etsen van de beroemde kunstenaar. Ruim duizend mensen brachten via internet hun stem uit.

De publiekskeuze laat duidelijk de verandering van smaak zien, zei hoofdconservator Michiel Plomp donderdag.

Waren in de 17e eeuw vooral religieuze taferelen gewild, nu worden 'gewone' onderwerpen en een lossere uitvoering meer gewaardeerd. De nummer één is weliswaar een Bijbels tafereel, maar ''het spreekt aan door de emotie''.

Zelfportretten

Ook op zelfportretten van Rembrandt is veel gestemd. Op de tentoonstelling hangen elf zelfportretten van de meester naast elkaar. Van een ets uit 1628 waarop hij staat afgebeeld als jonge man, blootshoofds met hoog opkrullend haar, tot een ets uit 1648 die hem als een oude man met wallen onder de ogen laat zien.

Het Teylers Museum heeft na het Rijksmuseum de grootste collectie Rembrandt-etsen van Nederland. In 1888 organiseerde het museum de eerste Rembrandt-tentoonstelling in ons land.