Twee versies van het beroemde schilderij De slaapkamer van Vincent van Gogh (1853-1890) zijn sinds lange tijd weer herenigd.

In het Van Gogh Museum in Amsterdam kreeg het schilderij uit de eigen collectie dinsdag gezelschap van De slaapkamer van The Art Institute of Chicago.

Het Amerikaanse museum leent het werk bijna nooit uit. Het was voor de laatste keer in 1990 in Europa te zien, toen ook in het Van Gogh Museum. Het is nu opnieuw naar Nederland gekomen voor de tentoonstelling Van Gogh aan het werk, waarin de carrière van de kunstschilder wordt belicht.

De eerste versie maakte Van Gogh in 1888 van zijn slaapkamer in het gele huis in de Zuid-Franse plaats Arles. Hij werkte er wekenlang onafgebroken aan en was zeer tevreden over het resultaat. De tweede versie, nu in bezit van The Art Institute of Chicago, ontstond een klein jaar later.

Toen verbleef de schilder inmiddels in een inrichting in Saint-Rémy. Hij vroeg zijn broer Theo hem het originele schilderij te sturen zodat hij zijn eigen werk kon kopiëren. Het origineel had waterschade opgelopen bij een overstroming van zijn atelier.