Twee amateurarcheologen die in een weiland in Utrecht met hun metaaldetectoren op een verzameling munten stuitten, hebben hun schat verkocht aan het Rijksmuseum van Oudheden. 

De conservator van het Leidse museum is bijzonder gelukkig met de aankoop van 70 zeer zeldzame vroegmiddeleeuwse munten. De zilverschat is vanaf 3 september in het museum te bewonderen.

De hobbyisten vonden de munten in 2011 in de buurt van Cothen. Na uitgebreid onderzoek kocht het Rijksmuseum van Oudheden de 61 Friese sceatta’s van het zogenaamde stekelvarkentype en 9 Franse denarii van rond 730 na Christus.

Conservator Middeleeuwen Annemarieke Willemsen: ''Het is een heel bijzondere vondst, vooral omdat de munten zo oud zijn. Er is in Nederland maar een handvol muntschatten bekend uit de vroege middeleeuwen.''

Stilgehouden

De vondst is lange tijd stilgehouden, om te voorkomen dat anderen op dezelfde plek zouden gaan zoeken en om onderzoek te kunnen doen naar de exacte waarde van de munten.

Hoeveel het museum heeft betaald voor de zilveren schijfjes van ongeveer 1 gram per stuk maakt de instelling niet bekend. Volgens afspraak komt de helft van de aankoopprijs toe aan de vinders. De andere helft is voor de eigenaar van de grond.

Willemsen: ''Het gebeurt regelmatig dat amateurarcheologen bij ons aankloppen met vondsten. Maar dat we daadwerkelijk iets aankopen, is heel erg zeldzaam.''