Museum Boijmans van Beuningen krijgt een portret van Desiderius Erasmus. De Erasmusstichting heeft het portret in langdurig bruikleen gegeven, meldt het Rotterdamse museum donderdag.

Het paneel toont Erasmus, geboren Rotterdammer, als zestiger. Het is rond 1530-1536 geschilderd door Lucas Cranach de Oude, een van de grootste meesters van de Duitse Renaissance.

Vermoedelijk schilderde hij het werk nog tijdens het leven van Erasmus, maar hij ontmoette hem nooit. Het paneel, 19 centimeter hoog en 14,5 centimeter breed, is gemaakt van een beuk die rond 1523 werd gekapt.

Volgens het Rotterdamse museum ontbrak "zo een kwalitatief hoogwaardig portret van Erasmus" tot nu toe nog in de Collectie Nederland. "In geen andere stad dan Rotterdam had dit kunstwerk beter gepast", aldus directeur van het Boijmans Sjarel Ex in een verklaring.

Het schilderij is vanaf 13 oktober te zien in het Rotterdamse museum, samen met een selectie portretprenten van Erasmus uit eigen collectie en onder meer een handgeschreven brief van de humanist.